De derde golf komt eraan, volgens alle experts die het kabinet adviseren. “We moeten er alles aan doen om die zo klein mogelijk te houden”, aldus Rutte. Daarom kondigt het kabinet een rits nieuwe en strengere maatregelen aan. In de hoop dat we daarna weer wat verder terug kunnen naar normaal. Het voornemen voor de […]
Kamer botst met Rutte over mondkapjesbeleid in beginfase coronacrisis: ‘We worden besodemieterd’ Premier Mark Rutte ontkent dat de schaarste van beschermingsmiddelen in de coronatijd leidend was bij de verdeling van mondkapjes in de verpleeg- en gehandicaptenzorg, zoals een rapport over de beginfase van de coronapandemie stelt. Wel heeft het tekort aan mondkapjes volgens de premier meegespeeld, zei hij in een Kamerdebat. ,,Maar het was niet leidend.” Wed, 01 Feb 2023 19:16:10 GMT
Aantal sociale huurwoningen mag sowieso niet afnemen De Tweede Kamer wil dat het aantal sociale huurwoningen de komende tijd in ieder geval niet afneemt. Een meerderheid in het parlement nam een motie van de SP hierover aan. Mark Rutte wilde dit aanvankelijk niet toezeggen omdat hij de uitwerking van de … Thu, 20 Jan 2022 08:51:56 GMT
Mark Rutte verraadt Nederland voor Klaus Schwab (WEF) (Door: “Balkanske priče”) Nederland wordt verkocht aan het World Economic Forum en vanwege politieke banden met het WEF is er sprake van LANDVERRAAD! De regering in Den Haag onderhoudt innige banden met het World Economic Forum. Uit de zogenaamde WEF-papers … Lees verder → Thu, 02 Feb 2023 17:32:51 +0000
We zijn ons nou al een paar maanden voorbeeldig aan het gedragen, dus het wordt tijd dat we daar iets voor terugkrijgen. Op verkansie naar al die shit hole countries waar we de coronabonds naar moeten overmaken bijvoorbeeld. Want lekker weg in eigen land is prima te doen in mei, maar in de zomer willen we het virus wel een beetje laten rondgaan in Europa. Anders schiet het niet op met die groepsimmuniteit. Verder zal Rutte ook wel aankondigen dat de scholen nog verder open mogen, omdat volgens het RIVM kinderen het virus nauwelijks overdragen en zijn we benieuwd of Rutte nog verder ingaat op Het Nieuwe Abnormaal en het optreden van Femke en haar mensen. PERSCO! Update: Vanaf 15 juni zijn landen "geel" zoals Duitsland, Belgi en Itali Update: Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn "viesss". Blijf weg Update: Wie naar "rode" en "oranje" landen gaat, moet 14 dagen in isolatie Update: Burgemeester Femke Halsema is een "onverantwoord" sujet Update: Nederlanders in buitenlandse corona-haarden worden NIET gerepatrieerd HAHAHA: Rutte: "Ik ben geen Frits Bom hier"
Binnenkort in Nederland. Dieprode kaartjes bij ANWB/Verkeer & verkeersinfarcten des doods op de vaderlandse rijkswegen en gillende GroenLinksers wegens ontploffende klimaatdoelen. Wegens druk druk druk. Door de mondkapjesplicht wil helemaal niemand meer in die gele duurzame superspreaders van treingekkie Alpi stappen en koopt men massaal een vervuilend tweedehandsje voor weinig. Maar liefst 175.000 ov-reizigers (zeg maar heel Nijmegen) is van plan de ov-kaart in te ruilen voor een virusvrije voiture voor de hele familie. Check die verkoopcijfers voor mei dan! Nou, werkloze zzp-er en/of door Rutte III koudgemaakte ondernemer. Dit zijn kansen hoor. Opeens heb je het... je wordt autoverkoper.
Hatseflats. Er komt een mini-enqute naar de politieke besluitvorming over de toeslagenaffaire. Dat betekent dat kopstukken als Frans Weekers (wie?), Menno Snel (vergeten wie dat was), Eric Wiebes (hee die heeft nog werk), Lodewijk Asscher (die ook) en Mark Rutte (DIE ZEKER) kunnen worden opgeroepen om onder ede (dat is een soort naar mijn beste weten maar nog net iets beter, Mark) te getuigen over de mensenlevens die de Belastingdienst kapot heeft gemaakt. Want we weten nog een hoop niet over wie wat wist over de KNEVELARIJ IN UW NAAM. Duiding van de dag bij tegellichter en -winnaar @Pieter Klein.
Rob: Zojuist een televisiemonteur op bezoek gehad, mijnheer Van Amerongen. “Ik hoef geen bonnetje,” probeerde ik bij het afrekenen. Hij pikte de hint niet op. “Als mevrouw Kaag dit hoort, krijgt u billenkoek,” antwoordde hij. “Of u het nou wilt of niet, u ontvangt een rekening inclusief btw. Anders krijg ik de bank op mijn nek.”
Toch betaalde ik hem contant, niet zozeer een dikke middelvinger naar hem als wel naar het huidige kabinet, dat verwoede pogingen doet om ons daarvan voorgoed te weerhouden. Bovendien zullen zowel middenstanders als particulieren elke transactie van meer dan 100 euro bij hun bank dienen te verantwoorden – als Rutte IV tenminste zijn zin krijgt, en dat is gelukkig nog maar de vraag, omdat de privacy hiermee wel héél erg in het geding komt. Zeker voor de middenstanders zou dit de doodsteek zijn, als u het mij vraagt. Als ik een eigen zaak had, emigreerde ik zo spoedig mogelijk naar uw thuisland Portugal, waar deze staatsbemoeienis minder welig tiert, of zeg maar: ontbreekt. Noemt men dat niet de menselijke maat? Ik rekende een bedrag ter waarde van twee retourtjes Rotterdam-Olhão af en de vogel was weer gevlogen.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Evert Santegoeds is het eens met de observatie dat Johan Derksen imagoschade heeft opgelopen door zijn gênante aanval op Angela de Jong. “Hij is niet helemaal alert meer.” Johan Derksen is nog nooit zó erg afgegaan op televisie als vorige week tijdens zijn bizarre discussie met Angela de Jong. De opiniediva van het AD liet […]
Het protest tegen racisme op de Dam was „in deze vorm" onacceptabel, vindt premier Mark Rutte. Burgemeester en demonstranten verantwoordelijk. Wed, 03 Jun 2020 18:14:55 +0000
Kamerdebat over 1 jaar oud kritisch rapport eerste fase coronacrisis Bijna een jaar na het verschijnen van het eerste en zeer kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de aanpak van de eerste zes maanden van de coronacrisis, gaat de Tweede Kamer daarover in debat met premier Mark Rutte, minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid en de ministers Ernst Kuipers en Conny Helder van Volksgezondheid. Er is ruim acht uur voor het debat uitgetrokken. Wed, 01 Feb 2023 09:26:49 +0100
DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisatie VNO-NCW spreekt van een "constructief gesprek" met het kabinet over het ondernemingsklimaat in Nederland. Een flinke afvaardiging van het kabinet, onder wie premier Mark Rutte, sprak donderdag met een aantal grote bedrijven op het Catshuis over het vestigingsklimaat. Volgens VNO staat dat onder druk.
Premier Rutte heeft voorzichtig 'sorry' gezegd voor het soms laat informeren van de Kamer tijdens de coronacrisis. In een debat over het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de aanpak van de coronacrisis in de eerste zes maanden erkende Rutte dat er momenten waren geweest dat "het anders kon".
Onder meer SP-Kamerlid Hijink wilde van de premier weten of hij, terugkijkend op de crisis, de nachtelijke brieven en het te laat sturen van stukken naar de Kamer de aangewezen manier vond om de Kamer te informeren.
Rutte erkende dat er "best veel momenten" waren waarop er voldoende tijd was. Maar volgens de premier was het ook vaak zo dat er met spoed maatregelen moesten worden genomen vanwege snel oplopende besmettingen. Die crisismodus, waarbij het kabinet altijd maar "op het laatste moment tot besluitvorming kwam" en de stukken laat naar de Kamer werden verstuurd, kan een risico zijn geweest, zei Rutte. "Ook als de tijd er wel was. Als dat zo is, dan sorry."
Conflicten in kabinet
Volgens SP-Kamerlid Hijink bleef het kabinet lang hangen in de crisissfeer en leek het er soms op dat er "per persconferentie geregeerd" werd. Daarna werd er in de Kamer nog een beetje "nagetafeld" door de bewindslieden. Volgens Hijink is dit te lang gebeurd en had het kabinet na een week of zes uit die crisismodus moeten komen.
Rutte zei in het debat dat de coronamaatregelen vooral eind 2020 tot hoogoplopende conflicten in het kabinet leidden. Dat ging dan met name over de effecten van die maatregelen op de samenleving. "Maar dat was goed", zei premier Rutte, die ook aangaf dat al die discussies in het nieuws zijn gekomen.
In Utrecht is vanavond door bestuurders van de provincie en de gemeente Utrecht een eerste aanzet voor een alternatief voor de verbreding van de A27 gepresenteerd. De verbreding van de snelweg is zeer omstreden omdat er opnieuw een stuk bos bij Amelisweerd voor gekapt moet worden. In 1982 moest al een flink deel van het bos bij het landgoed Amelisweerd plaatsmaken voor de aanleg van de A27.
De provincie en de gemeente Utrecht zijn tegen de verbreding van de snelweg van tien naar veertien rijstroken, maar het plan daarvoor werd eind 2020 toch door de minister omgezet in een zogenoemd tracébesluit. Onder meer naar aanleiding van protesten uit de regio is in het coalitieakkoord van de regering-Rutte IV de regio de mogelijkheid geboden om een alternatief voor deze verbreding uit te werken.
Het plan dat nu aan gemeenteraadsleden en de leden van Provinciale Staten is gepresenteerd, bestaat uit drie pijlers: de groei van het autoverkeer afremmen, het verhogen van de capaciteit van het bestaande traject bij Amelisweerd en het beter benutten van de omliggende wegen. Bij elke pijler horen verschillende bouwstenen die verder onderzocht worden.
Nieuwe ov-verbindingen en deelvervoer
Zo wordt onder meer onderzocht wat het effect is op de omvang van het autoverkeer als er in de hele stad Utrecht betaald parkeren wordt ingevoerd, als de werkgeversaanpak (waarbij werkgevers hun werknemers stimuleren anders te reizen dan met de auto) wordt uitgebreid en als er betaald moet worden voor gebruik (rekeningrijden).
Verder wordt gekeken naar het effect van een lagere maximumsnelheid op de ring rond Utrecht en de mogelijkheid om het verkeer beter te verdelen over de overige wegen. Ook worden de gevolgen van nieuwe ov-verbindingen, deelvervoer (zoals deelauto's en deelfietsen) en snelle doorgaande fietsroutes onderzocht.
"Veel van het autoverkeer dat nu over de A27 rijdt, komt uit de stad of uit de buurt", zegt gedeputeerde Schaddelee die de portefeuille mobiliteit beheert. "Als we die mensen kunnen stimuleren om met het ov of met de fiets te gaan, of waar mogelijk een andere route te kiezen, dan is extra asfalt niet nodig. En hoeven we niet te tornen aan Amelisweerd, een groene uitvalsbasis waar veel inwoners van stad en provincie aan gehecht zijn."
Peking is woedend over de beslissing van Nederland om de export van chipmachines naar China aan banden te leggen, zoals dit weekend uitlekte via Amerikaanse media. Primair op Washington, waar de druk vandaan komt, maar ook Den Haag moet het ontgelden. "Een bepaald land heeft zijn egoïstische agenda nagestreefd, ten koste van de landen die het bondgenoten en vrienden noemt", zegt buitenlandwoordvoerder Mao Ning.
ASML is nog geen begrip in China. Maar steeds vaker wordt de chipmachinemaker uit Veldhoven in China wel in één adem genoemd met bekende Nederlandse fenomenen: melkpoeder, windmolens en voetbal. "ASML? Dat heb ik wel voorbij zien komen op TikTok", lacht een jongen, die met zijn vriendin kiekjes aan het schieten is van de CCTV-toren.
In de krant
Meneer Liao, die even verderop in het zakendistrict een kiosk runt, hoeft niet ver te zoeken in de kranten om de berichtgeving over de exportrestricties te vinden. "Echt ontzettend stom, die blokkade van de Verenigde Staten, Japan en Nederland", zegt Liao, terwijl hij door partijspreekbuis Global Times heen bladert. Daarin is een foto van een terneergeslagen Peter Wennink afgedrukt. De blik van de ASML-topman is naar beneden gericht, krabbend aan zijn hoofd. "Jullie zouden hier geld kunnen verdienen", zegt Liao.
Dat is ook precies wat ASML wil. "Wij willen alle klanten bedienen, dat is onze rol", zei topman Peter Wennink vorige week tegen de NOS. Er gaan vooralsnog dit jaar gewoon meer dan vijftig machines naar China, zei het bedrijf dit weekend nadat bekend was geworden dat er een akkoord was over de sancties. Op de jongste reactie uit Peking wil ASML niet reageren.
De verwachting is dat het nog maanden gaat duren voordat er duidelijkheid is voor ASML. Het bedrijf verwacht op dit moment dat de restricties de omzetverwachting van 2023 niet gaan veranderen. Daarbij wijst alles er vooralsnog op dat het bedrijf vooral restricties opgelegd krijgt voor machines die, van alle oudere modellen, het meest geavanceerd zijn.
Hoeveel omzet dit ASML uiteindelijk gaat kosten, is lastig te zeggen. China was in 2021 goed voor 2,7 miljard euro aan omzet, ofwel 15 procent van het totaal. Hoe geavanceerder de machine, hoe duurder die wordt. Wennink benadrukte vorige week dat er "een heleboel absoluut niet-geavanceerde machines" naar China gaan. Hoe dan ook: verminderde inkomsten uit China kan het bedrijf zonder problemen opvangen met de enorme vraag uit andere regio's. Het heeft namelijk een bestellijst ter waarde van 40 miljard euro.
'Niet politiseren'
De technologie van de 'Nederlandse lithografiereus', zoals het bedrijf in de Chinese media vooral ook bekend is, is een van de belangrijkste sleutels die de deur naar verdere modernisering van de Chinese economie moet ontsluiten. Dat juist die deur wordt dichtgegooid, doet pijn. President Xi Jinping wil graag zaken blijven doen met ASML. In een onderonsje met premier Rutte, aan de zijlijn van de G20, drong hij erop aan handel niet te politiseren.
'Waarom heeft Nederland het hoofd gebogen voor de Verenigde Staten?' valt nu te lezen in de Global Times, dat spreekt van een 'mysterieus' akkoord onder leiding van Amerika, waar naast Nederland ook Japan zich bij aansloot. Waar Peking al jarenlang op ramkoers ligt met Washington, blijft de toon richting Den Haag tot nu toe mild. Niet in de laatste plaats omdat de deal nog verder moet worden uitgewerkt: China mag hopen dat er nog ruimte is voor onderhandelingen, bijvoorbeeld over de onderhoudscontracten.
Dat Den Haag formeel publiekelijk nog niets gezegd heeft over de handelsblokkade, maakt ook dat Peking nog niet gedwongen wordt al te fel te reageren. "Openheid en pragmatisme zijn de bepalende kenmerken van de relatie met Nederland", vertelde China's minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang volgens een woordvoerder aan zijn Nederlandse collega Wopke Hoekstra.
Kennismakingsgesprek
De twee hadden gisteren een telefonisch kennismakingsgesprek. Minister Hoekstra wilde vandaag niet zeggen wat hij inhoudelijk heeft besproken met de nieuwe minister, maar zegt wel de Nederlandse positie in het ASML-dossier te hebben toegelicht. Ook wil hij niet ingaan op eventuele gevolgen van boosheid uit Peking om de genomen maatregelen.
Dezelfde terughoudendheid op die vraag klinkt vanuit China. Op een vraag van de NOS of er tegenmaatregelen komen vanuit China, houdt woordvoerder Mao Ning zich op de vlakte. "We hopen dat alle partijen een objectief, eerlijk en onafhankelijk standpunt zullen innemen."
De Europese Commissie wil lidstaten de mogelijkheid bieden om belastingvoordelen te geven aan bedrijven die duurzame investeringen doen. Het voorstel maakt deel uit van het Green Deal Industrial Plan (GDIP) dat woensdag wordt gepresenteerd en in handen is van de NOS.
Voor de financiering van het GDIP wil de Commissie een nieuw fonds oprichten dat deels gevuld wordt met geld uit het Europese coronaherstelfonds. Met het geld uit het nieuwe fonds kunnen lidstaten ook subsidies en leningen krijgen om hun economie vergroenen.
Eerder startte de EU al een programma onder de naam RePowerEU. Ook daaruit blijft geld beschikbaar om de Europese industrie te verduurzamen.
Antwoord op Amerikaans plan
Het GDIP wordt als het Europese antwoord op de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) gezien. Dat is een 700 miljard dollar kostend investeringspakket van de regering-Biden om de inflatie te beteugelen en tegelijk de industrie in de VS te verduurzamen. De helft van het bedrag is bestemd voor verduurzaming van de industrie.
De EU ziet de IRA als ongewenste staatssteun. Zo kunnen Amerikanen tot ruim 7000 dollar korting krijgen op de aankoop van een elektrische auto, als die in de VS is gemaakt. Dat gaat ten koste van in Europa gemaakte auto's. Europese landen zijn bang dat bedrijven fabrieken naar de VS verplaatsen als de EU niet reageert.
Als het voor lidstaten makkelijker wordt om bedrijven belastingkortingen te geven, wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om in Europa te blijven. Het kan binnen de EU wel tot scheve gezichten leiden. Zo kan een rijk land als Duitsland makkelijker geld uittrekken om zijn auto-industrie te behouden dan een land als Italië.
Naar Europa halen
In het concept-plan staat ook dat de Commissie productieketens die nodig zijn voor het opwekken wind- en zonenergie naar Europa wil halen. Daarvoor moeten er meer schaarse grondstoffen in Europa worden gewonnen en moet er meer worden gerecycled.
Voor de productie van zon- en windenergie, accu's, warmtepompen en waterstof is tot 2030 170 miljard euro nodig, aldus het plan.
De EU wil zich van de rest van de wereld onderscheiden door hoge standaarden aan te houden als het gaat om milieueisen en werkomstandigheden. Ook wil de EU procedures versnellen voor projecten waarbij meerdere lidstaten betrokken zijn, maar waarvan de hele EU profiteert.
Rutte
Het plan staat nog niet vast, aanpassingen zijn nog mogelijk. Het definitieve plan staat op de agenda van de EU-top met regeringsleiders op 9 en 10 februari.
Premier Rutte is geen voorstander van de oprichting van een nieuw fonds met nieuw geld. "Er gaat al zoveel geld rond", zei hij dinsdag na ontmoeting met Commissievoorzitter Von der Leyen en zijn Belgische collega De Croo. Rutte zei dat sommige lidstaten te veel geld aan pensioenen uitgeven, "geld dat je beter kan besteden aan innovatie en groene technologie".
De Franse president Macron wil dat er 380 miljard euro beschikbaar komt voor het nieuwe fonds. Rutte zei vandaag na een ontmoeting met Macron dat nog te veel te vinden. Hij wil dat eerst allerlei Europese potjes worden gebruikt. Maar ook hij wil een oplossing voor de "onbedoelde gevolgen" van het Amerikaanse IRA-pakket.
Esther Ouwehand is vanaf vandaag weer terug in de Tweede Kamer. De fractievoorzitter en partijleider van de Partij voor de Dieren zat sinds oktober ziek thuis met gezondheidsproblemen als gevolg van overbelasting. Dat was de tweede keer in haar politieke carrière. Ze zegt nu geleerd te hebben hoe ze haar grenzen beter kan bewaken.
"Ik moest ingrijpen om te herstellen. Net zoals we moeten stoppen met de roofbouw op de aarde, moeten we stoppen met de roofbouw op onszelf. Ik ga beter opletten dat ik zaken als sporten of wandelen in de natuur niet meer uit mijn agenda laat fietsen omdat het hier druk is."
De werkdruk voor Tweede Kamerleden is een actueel thema. Regelmatig raken volksvertegenwoordigers overbelast of overspannen en zitten ze een tijdlang thuis. Volgens Ouwehand is dat geen wonder als je kijkt naar de manier waarop het kabinet omgaat met de Tweede Kamer. Rutte respecteert de verhoudingen niet, vindt ze.
Kamer wordt tegengewerkt
Als voorbeeld noemt ze de toeslagenaffaire, waarbij Kamerleden van de oppositie voortdurend achter de regering aan moesten rennen om de onderste steen boven te krijgen. De Kamer werd regelmatig tegengewerkt door het kabinet, stelt Ouwehand. Ook Pieter Omtzigt, die de affaire mede aan het licht bracht, zat een aantal weken ziek thuis.
Kamerleden mogen zich volgens de Kieswet zestien weken laten vervangen wegens ziekte. Eva Akerboom nam in die periode de zetel van Ouwehand in, terwijl Christine Teunissen tijdelijk fractievoorzitter was. Nu haar ziekteverlof voorbij is, hoeft Ouwehand niet opnieuw beëdigd te worden.
Ze komt terug op een belangrijk politiek moment. Over ruim een maand zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Ouwehands partij doet het goed in de peilingen en zou wel eens in beeld kunnen komen voor deelname aan coalities in de provincies. Sinds vorig jaar regeert de Partij voor de Dieren ook mee in een aantal gemeentes, zoals Groningen en Amersfoort.
Dat zijn grote steden, maar Ouwehand wil af van het imago dat haar partij vooral een stedelijke partij is. "Wij zijn bij uitstek een partij die opkomt voor de belangen van mensen die op het platteland wonen", zegt ze. "Zij zitten in de stankoverlast of in de gifdampen van de intensieve landbouw."
"Voor hen is het van belang dat we ingrijpen. Wat goed is voor de natuur en de dieren is automatisch goed voor de mensen op het platteland." Zelfs voor de boeren, denkt Ouwehand, want volgens haar profiteren alleen de Rabobank en de voerproducenten van het huidige systeem.
Angst
Ze denkt ook dat er veel steun is voor haar partij op het platteland, al hoor je dat niet zo vaak. Uit angst, zegt Ouwehand. "Ik heb heel veel mensen gesproken met grote zorgen. Die zeggen: ik kan wel protesteren tegen de komst van een megastal, maar de boer is de zwager van de wethouder."
"Of: ik kan mijn kinderen niet buiten laten spelen in mijn eigen tuin, omdat er een gifkar langskomt. Maar als ik daar iets van zeg, mag ik niet meedoen met de carnavalsvereniging. Er zijn heel veel mensen die zich niet uit durven te spreken, maar die wél last hebben van de intensieve landbouw in Nederland."
Een aantal prominente politici van de PvdA en GroenLinks is lid geworden van beide partijen. Ze hebben dat gedaan om de samenwerking van de twee partijen te versterken en in de hoop uiteindelijk een fusie tot stand te brengen.
Onder hen zijn de oud-partijleiders Samsom en Cohen van de PvdA en Van Ojik van GroenLinks. Ook een aantal actieve politici doet mee, zoals de wethouders Voortman (GL) en De Vries (PvdA) uit Utrecht en De Haan (PvdA) en Kramers (GL) uit Leeuwarden, evenals de oud-politici d'Ancona (PvdA) en Andrée van Es en Bas de Gaay Fortman (GL).
Dat deze politici zichzelf nu openbaren als 'dubbelleden' is een initiatief van RoodGroen, een actiegroep van actieve leden van de PvdA en GroenLinks die willen dat de partijen fuseren.
In de aanloop naar partijcongressen van PvdA en GroenLinks komende zaterdag heeft deze actiegroep nu een aantal landelijke en plaatselijke prominenten overgehaald een dubbellidmaatschap aan te gaan. Dat is ongebruikelijk in de politiek; bij de PvdA mag het officieel niet eens volgens de statuten - al wordt dit zaterdag bij het congres waarschijnlijk versoepeld.
'Generatie met rechtse premier opgegroeid'
Oud-PvdA-leider Job Cohen verklaart zijn deelname aan de actie als volgt: "Ik was buitengewoon teleurgesteld na de vorige landelijke verkiezingen, toen we samen 17 zetels kregen. Dan kun je natuurlijk geen deuk in een pakje boter slaan. Dus ik vind dat die progressieve kant zich opnieuw moet uitvinden. Ik hoop dat dit het begin wordt van een nog veel bredere samenwerking."
"Er is in Nederland een hele generatie opgegroeid met een rechtse minister-president", voegt voormalig GroenLinks-voorman Bram van Ojik daaraan toe. "Eerst acht jaar Balkenende, nu al bijna dertien jaar Rutte. Dus we zitten al meer dan twintig jaar met een door rechts gedomineerd beleid. En als je dat anders wilt, dan kunnen PvdA of GroenLinks dat niet alleen veranderen. We hebben wel invloed, maar als we echt weer eens een keer de grootste willen worden, dan moeten we het samen doen."
Er is op dit moment op geen enkele manier sprake van dat Nederland F-16-gevechtsvliegtuigen gaat leveren aan Oekraïne. "Er is geen sprake van leveranties, er liggen ook geen verzoeken", zei premier Rutte op een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Macron. Die is naar Den Haag gekomen voor overleg.
Net als Macron vindt Rutte dat er geen taboes zijn bij de steun aan Oekraïne om de oorlog met Rusland te winnen. "Maar het zou echt een hele grote volgende stap zijn als het zover komt", zei Rutte over het leveren van straaljagers.
Verschillende westerse landen hebben de laatste tijd toegezegd gevechtstanks te gaan leveren aan Kiev. Ook de Leopard 2-tanks die Nederland van Duitsland least zouden die kant op kunnen gaan.
President Zelensky vroeg vorige week in een videoboodschap ook om westerse gevechtsvliegtuigen. Macron en Rutte reageerden vanavond dus erg terughoudend op die hartenkreet.
Goede band
De Franse president en de Nederlandse premier spraken ongeveer drie kwartier met elkaar in de Trêveszaal. Na afloop straalden ze vooral eensgezindheid uit en benadrukten de goede band tussen de twee landen. "Die band is extra belangrijk, ik mag wel zeggen onmisbaar, door de oorlog in Oekraïne", zei Rutte.
Er werden hartelijk handen geschud en schouderklopjes uitgedeeld door beide mannen. Rutte had voor zijn gast een tafeltje gereserveerd in het gerenommeerde Indische restaurant De Poentjak, vlak bij het Binnenhof.
Premier en VVD-partijleider Rutte en VVD-prominent Edith Schippers halen in een gezamenlijk interview in De Telegraaf hard uit naar de Partij van de Arbeid en GroenLinks, die straks in de Eerste Kamer één fractie gaan vormen. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zegt de VVD-premier dat PvdA en GroenLinks "een graai in de portemonnee zullen doen door minstens negen belastingen te verhogen".
GroenLinks-leider Klaver en PvdA-leider Kuiken reageren laconiek op de VVD-aanval. Ze zeggen dat het tijd is voor een andere koers na 15 maart.
De leden van de Provinciale Staten kiezen eind mei de leden van de nieuwe Eerste Kamer. "Als GroenLinks en PvdA de grootste partijen worden, ontwikkelen ze enorm veel zelfvertrouwen en ik vind dat de VVD die beweging nu al moet stoppen", zegt Rutte. "We moeten in Nederland niet terug naar de dagen van Joop den Uyl", verwijzend naar de PvdA-premier die in de jaren 70 leiding gaf aan een links kabinet.
Zaken stabiel houden
De VVD-leider verwacht dat een verkiezingswinst van PvdA en GroenLinks de twee partijen "momentum op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen" geeft. Een meerderheid voor de coalitie leidt volgens de premier tot veel rustiger beleid. Overigens zegt hij ook dat hij geen zaken kan doen met JA21, omdat die partij in de onderhandelingen "slechts hun verkiezingsprogramma" voorleest.
"We komen uit drie grote crises: de economische recessie, daarna corona en nu is er oorlog op het continent. Ik denk dat mensen ook willen dat we zaken stabiel houden", zegt Rutte. Hij komt niet met nieuwe plannen om andere problemen in het land aan te pakken.
Herverdeling
VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Schippers zegt in de krant dat er meer aandacht moet komen voor het verdienvermogen van Nederland. "Soms verbaas ik me over de onderwerpen van debat, die heel vaak over herverdeling gaan." Op de vraag of ze Rutte op den duur wil opvolgen, herhaalt ze dat er nu geen vacature is en dat de partij over een eventuele opvolging gaat.
De uitspraken van beide VVD'ers zijn opmerkelijk, omdat de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie niet kan rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer en regelmatig steun zoekt bij bijvoorbeeld GroenLinks en PvdA.
PvdA-leider Kuiken zegt in een reactie op het interview dat het "spannend" moet zijn voor een VVD-premier als "linkse wolken" zich boven hem samenpakken. "De paniek van de premier is terecht", zegt Klaver. "Hij voelt zijn machtsbasis verdwijnen."
CDA-minister Hugo de Jonge vindt het allemaal maar een toneelstukje.
Fri, 27 Jan 2023 22:44:39 +0100
Nederland: NRC.nl: (Laatste update: donderdag 2 februari 2023 20:21:39)
‘Natuurlijk had Rutte ook Zuid-Afrika moeten noemen in zijn slavernijexcuses’ Voor de Zimbabwaanse schrijver Panashe Chigumadzi, die zondag in Amsterdam de Mandela-lezing uitspreekt, is het lot van zwarten wereldwijd met elkaar verbonden. „Onze politieke leiders moeten beseffen dat onze strijd ondeelbaar is.” Thu, 02 Feb 2023 15:15:21 +0100
Zoekt Rutte IV na PS-verkiezingen hulp bij links of bij centrumrechts? Johannes VervloedDe verkiezingen voor de Provinciale Staten lijken een referendum te worden over de huidige coalitieregering Rutte IV. Op het spel staat of de regering samen met gedoogpartners PvdA en GroenLinks een meerderheid in de Eerste Kamer behoudt. Als de opiniepeilingen het bij het rechte eind hebben, zou dat wel eens kunnen mislukken. De opkomst van JA21 en BBB kan betekenen dat Rutte IV niet langer over links, maar over centrumrechts moet gaan regeren, schrijft Johannes Vervloed. Wed, 01 Feb 2023 10:37:30 +0000
75 jaar VVD: hoe staat het eigenlijk met het liberalisme? Jan Gajentaan Vandaag is het dan zo ver: de VVD viert haar 75e verjaardag. Net als andere OpinieZ-collega’s heb ik de VVD al ten grave gedragen. Van de principieel liberale en waar het nodig was conservatieve partij is niets meer over. Om maar premier te kunnen blijven ging Rutte akkoord met de meest illiberale D66-eisen. Van dwang om asielhoppers op te vangen en EU-federalisme, tot het slopen van onze florerende landbouwsector of tegemoet komen aan onzinnige klimaateisen: niets is de man te dol. Maar hoe staat het met het liberalisme in brede zin? Jan Gajentaan maakt de balans op. Tue, 24 Jan 2023 12:05:12 +0000
Over exact zes weken, op 15 maart, kiezen we de leden van de Provinciale Staten. Nogal belangrijk, want zij kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. Dus: stem anders! Goed nieuws in aanloop naar de Eerste Kamerverkiezingen. Rutte wordt kennelijk een beetje zenuwachtig van het verbond tussen GroenLinks en de PvdA waarmee ze in […]
Het tekort aan betaalbare huizen is een schijnprobleem. We hebben zowel de technologie als de hulpbronnen om huizen voor ver onder de 100.000 euro te bouwen. Het heersende regime-Rutte heeft dan weer wat minder aandacht voor de mensenrechten van de eigen inwoners. Dat zien we onder meer bij het brute optreden tegen demonstranten die zich …
‘We zijn er weer met een uitzending vol politiek nieuws!’ Vanuit een studio die erg veel weg heeft van de Op1-talkshowtafel worden de gasten aangekondigd. Het uitnodigingsbeleid doet eveneens denken aan dat van Nederlandse talkshows: als het over de Verenigde Staten gaat, schuift er een Amerika-deskundige aan en wanneer de oorlog in Oekraïne wordt besproken, krijgt een Oekraïense vluchteling de ruimte haar verhaal te doen. Het enige verschil is dat in Studio SGP de politieke duiding steevast wordt verzorgd door SGP-politici. Zo mag kamerlid Roelof Bisschop zijn eigen bijdrage in de Tweede Kamer duiden: ‘Ja Roelof, je bent erg kritisch hè, waarom?’
Bij het radicaalrechtse Forum voor Democratie gaan ze nog een stap verder met het in een journalistiek productiejasje gieten van partijpolitieke communicatie: naast het welbekende FvD journaal (waar partijkopstukken in een Nieuwsuur-setting joviaal aan een desk worden geïnterviewd), lanceerde Kamerlid Gideon van Meijeren in oktober een ‘reportage’ over ‘rioolratten op het Binnenhof’. ‘In de eerste aflevering confronteert Van Meijeren Hart van Nederland-journalist’ Merel van Eck,’ is te lezen op de site. Het filmpje zorgde voor een storm van verontwaardiging. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) overweegt juridische stappen, Kamerleden, kabinetsleden en Amnesty International veroordeelden de actie en Kamervoorzitter Vera Bergkamp ging nadenken over een aanscherping van de regels in het gebouw.
Politici die zelf op sociale media ‘reportages’ maken, om vervolgens onderdeel te worden van een reportage om daar via sociale media weer een reactie op te geven. Een mediale mengelmoes waar voor de buitenstander moeilijk kaas van is te maken
‘De productiekwaliteit van bijvoorbeeld Studio SGP is dermate hoog dat het er voor de leek uitziet als een betrouwbare en objectieve show,’ zegt politicoloog Mariken van der Velden van de Vrije Universiteit. Dit kan een risico zijn, want een kwart van het (meest actief stemmende) electoraat is 65-plus en (dus) wat minder digitaal onderlegd, ‘en in zo’n programma is het nieuws wel gekleurd, net als de onderwerpen waarover ze spreken, dat is dus eigenlijk een vorm van misinformatie verspreiden.’
Infotainment
Politici die politiek nieuws over zichzelf op hun eigen kanalen brengen – waarbij ze zich graag hullen in de zweem van de objectiviteit van Nieuwsuur of EenVandaag maar dan zonder de bijbehorende lastige vragen – zijn een relatief nieuwe mengvorm.
Uiteraard laten politiek leiders zichzelf al jaren graag ‘interviewen’ door eigen mediakanalen, maar bij de traditionele ledenbladen is het publiek een duidelijke afgebakende groep die zichzelf reeds hebben gecommitteerd aan de partij. Juist door de digitale mogelijkheden van een breder – en dus ook nietsvermoedender publiek – bereiken, is het lijntje tussen ‘partijpropaganda’ en ‘misinformatie’ dunner geworden. Dit wijten aan ‘het internet’ alleen is te simplistisch. De lijn is dun geworden doordat deze van twee kanten is aangevreten: zowel de politieke communicatiekant, als de journalistieke kant.
Deze beiden kanten staan overigens niet altijd lijnrecht tegenover elkaar, maar vinden elkaar vaak ook door gedeelde belangen. Een goed voorbeeld van een politieke mediavorm die overloopt in een andere is het infotainment-genre.
Eind jaren tachtig zagen we al een mengvorm tussen traditioneel entertainment (talkshows, tabloids) en politiek nieuws. Het groeide uit tot een vast format: van TheDaily Show tot aan Oprah Winfrey, maar ook ontbijtshows waarin politiek nieuws en politieke gasten worden gepresenteerd naast reportages over zwangere panda’s in het lokale dierenpark.
Als het uitkomt maken politici ook dankbaar gebruik van het infotainment-genre om zichzelf in de kijker te spelen als ‘leuk persoon’ in plaats van ‘effectief volksvertegenwoordiger’.
Anno 2023 zijn dergelijke formats ook in Nederland niet meer weg te denken. Als het uitkomt maken politici ook dankbaar gebruik van het infotainment-genre om zichzelf in de kijker te spelen als ‘leuk persoon’ in plaats van ‘effectief volksvertegenwoordiger’. Denk aan Caroline van der Plas (BBB) die in Chateau Meiland, Boerderij Van Dorst en Media Inside verscheen – en nooit te beroerd is om (net als collega-Kamerlid Thierry Baudet van FvD) de telefoon op te nemen voor ‘de bladen’. Iets waar premier Mark Rutte (VVD) in verkiezingstijd ook zijn hand niet voor omdraait.
‘Dat is niet per se iets van de laatste jaren,’ laat Story-hoofdredacteur Guido den Aantrekker weten. Toenmalig premier Jan Peter Balkenende nodigde hem al uit in het Torentje of in het Catshuis zodra er verkiezingen aankwamen: ‘“Story heeft het grootste publiek,” zei Balkenende dan met een olijke knipoog.’
Minder scherpe rolverdeling
Terwijl de entertainmentwaarde van politici en politiek zorgt voor alternatieve vormen van politiek nieuws, zijn de voorheen traditionele media tegelijkertijd steeds minder traditioneel.
In 2017 besloot BNNVARA op het laatste moment een documentaire over GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver toch maar niet uit te zenden toen naar buiten kwam dat de documentairemaker op het moment van draaien in dienst was van de partij.
De vermenging van journalistieke genres kan zorgen voor een minder scherpe rolverdeling tussen de ‘machthebbende’ en de ‘controleur’.
En vorig jaar ontstond discussie toen uit WOB-stukken bleek dat het campagneteam een dikke vinger in de VPRO-productiepap had gehad bij een documentaire over Sigrid Kaag (D66) in aanloop naar de verkiezingen. Uit de mails tussen de documentairemakers en het Haagse campagneteam bleek dat D66 zelf het thema mocht kiezen waarmee ze in beeld zouden komen. Ze kregen ook inzage in de montage en mochten mee overleggen over het tijdstip van uitzending.
Deze vermenging van journalistieke genres (hard en soft news) waarbij de politicus als ‘persoon’ in plaats van ‘functionaris’ wordt geportretteerd, kan in de praktijk dus zorgen voor een minder scherpe rolverdeling tussen de ‘machthebbende’ (politicus) en de ‘controleur’ (journalist).
Het verschil met infotainment – waarbij de politicus zelf actief op zoek gaat naar meer populaire entertainmentkanalen – is dat hier juist vanuit een journalistieke behoeftevervulling meer op zoek wordt gegaan naar de entertainmentwaarde in het politiek-functionele.
Het idee leeft immers bij diverse uitgevers en omroepen dat juist dit soort politieke portretten, maar ook videofragmenten van kissebissende politici en spannende items over wie de ‘troonopvolger’ is binnen een partij, is wat mensen willen zien. Het kan fijne kijk- en klikcijfers opleveren, maar, zo blijkt tegelijkertijd uit onderzoek, het zijn niet per se onderwerpen waar nieuwsconsumenten op zitten te wachten. In hun onderzoek It’s catchy but it gets you fucking nowhere laten journalistiekwetenschappers Tim Groot Kormelink en Irene Costera Meijer van de Vrije Universiteit zien dat kijkers zich bij sensationeel gepresenteerd politiek nieuws ‘gemanipuleerd in plaats van eerlijk geïnformeerd’ voelen.
‘De mensen die wij interviewden gaven aan dat ze wel klikken om “even te kijken waar de ophef over gaat”, maar dat zegt heel weinig over hun waardering ervoor,’ vertelt Groot Kormelink. De onderzoekers concluderen dat wat nieuwsconsumenten willen (geïnformeerd worden over hoe dingen werken en waarom) verschilt van wat politieke journalistiek vaak brengt (wie botst met wie).
Het risico bij deze mengvormen zit dus niet in een politicus die meedoet aan een spelshow, maar dat de journalistiek de politiek benadert als een spel (en spreekt in termen van winnaars en verliezers).
Agenda-setting
Hoewel sociale media (inclusief emoji’s) niet meer weg te denken zijn uit de politieke communicatie, hebben traditionele media de macht van de ‘agenda-setting’ wel behouden. Zij bepalen immers welke onderwerpen op sociale media belangwekkend genoeg zijn, en vervolgens welke onderwerpen dus verder worden bediscussieerd op diezelfde sociale media. ‘Traditionele media blijven de belangrijkste bron van politieke informatie,’ constateert Mariken van der Velden.
In de ‘reportages’ van Forum voor Democratie ziet Van der Velden deels een vorm van indirecte mediabeïnvloeding. Politieke partijen weten immers dondersgoed dat ze op sociale media een beperkt publiek hebben, en hengelen met spraakmakende inhoud vooral naar de aandacht van journalisten. ‘De meeste mensen kijken niet naar het vragenuurtje en zitten ook niet op Twitter, maar op het moment dat een fragment uit een zelfgeknipt filmpje of een tweet van een politicus in NOS Stories eindigt, boekt die partij resultaat.’
Bubbels
Sociale media kapen dus de aandacht van kiezers voor zover traditionele media dat toestaan en fungeren als springplank naar bredere aandacht in reguliere media. De impact van sociale media zelf op de nieuwsconsument wordt daardoor soms overdreven. Politicologe Van der Velden: ‘Er wordt te veel waarde toegekend aan klikgedrag. Zeker, mensen klikken op “10 redenen waarom”-verhalen, en redacties zijn druk aan het A/B-testen om te kijken wat “werkt”, maar hoe weten we nou precies waar mensen naar kijken, welke informatie ze krijgen? Is zo’n verhaal überhaupt wel echt gelezen en daarna besproken, en zo ja: hoe?’
‘Mensen zijn voor hun politieke kennis helemaal niet zo afhankelijk van sociale media.’
Het wordt steeds lastiger te bepalen in welke context nieuws aan de (digitale) keukentafel wordt besproken. Politiek nieuws wordt grotendeels gedeeld via appgroepen, maar juist hier kunnen onderzoekers niet meekijken in welke context (‘wat idioot dit!’ of ‘wat geweldig!’) dat wordt gedaan. Hooguit krijgen ze data over hoe vaak bepaalde artikelen zijn gedeeld, en hoe vaak erop is geklikt. Klikken en kijken zegt wellicht iets over de kwantiteit, maar dat is nog wat anders dan de kwaliteit. Oftewel: het feit dat er relatief veel mensen op sociale media zitten en daar veel politiek nieuws is te vinden, betekent niet dat sociale media dus onze politieke opinies beïnvloeden. Van der Velden: ‘Uit Israëlisch onderzoek komt naar voren dat mensen voor hun politieke kennis helemaal niet zo afhankelijk zijn van sociale media. Er is een angst voor “filterbubbels” die een heel electoraat beïnvloeden, maar het gaat vooral om relatief kleine groepen mensen die extreem luidruchtig zijn via sociale media, maar in de praktijk weinig effect hebben.’
Tenzij traditionele media er aandacht aan gaan besteden, voegt Van der Velden lachend toe: ‘Want ja, dan groeit het weer!’
Tussen de bedrijven door stuurde Mark Rutte van de week een migratienotitie naar de andere EU-lidstaten met zijn inzet voor de Europese top in februari. Het kabinet wil de asielinstroom in Europa beperken met meer geld voor grensbewaking en een snellere terugkeer van afgewezen asielzoekers, en dringt erop aan dat eerder gemaakte asielafspraken nu écht worden nagekomen.
De inzet was ongetwijfeld kordaat bedoeld – Rutte moest laatst aan zijn eigen partij beloven dat hij persoonlijk het voortouw zou nemen in het bedwingen van de ‘ongecontroleerde asielinstroom’ – maar aan de voorstellen was weinig nieuws. Zelfs het ogenschijnlijke nieuwe plan voor een experiment om de asielprocedure af te handelen aan de buitengrens van Europa is al vele jaren oud. Binnen het ministerie van Justitie werd er twintig jaar geleden al over gesproken naar aanleiding van de studie ‘People flow. Managing Migration in a New European Commonwealth’ van de Britse denktank Demos, maar er werd vrijwel niets mee gedaan.
In de notitie van Rutte is ook geen woord te vinden over arbeidsmigratie, terwijl heel Europa te kampen heeft met een reusachtige krapte op de arbeidsmarkt, een kwestie die mede door de vergrijzing de komende jaren alleen maar nijpender zal worden. In plaats daarvan wordt de aandacht weer gericht op symptoombestrijding, en worden asielzoekers te kijk gezet als de veroorzakers van het probleem.
beeld in de media
Intussen wijzen de migratiecijfers de andere kant op. Volgens het CBS bedroeg de totale immigratie in Nederland de afgelopen dertig jaar 5,2 miljoen. Daarvan kwamen 330.000 mensen uit de vijf belangrijkste herkomstlanden van asielzoekers: 6,4 procent. Van die groep verbleven er in 2022 nog 278.000 in Nederland: 1,5 procent van de bevolking. Van alle immigranten in die jaren is in totaal niet meer dan tien procent asielzoeker. De rest bestaat uit arbeidsmigranten, vooral uit andere lidstaten van de EU, en immigranten met de Nederlandse nationaliteit die na een verblijf in het buitenland terugkeren.
Hoe zorgen we ervoor dat asielzoekers zo snel mogelijk aan het werk komen, ook als ze nog met hun toelatingsprocedure bezig zijn?
Daar heeft niemand het over: het beeld in de media en in de politiek wordt bepaald door overvolle azc’s en mensen in tentjes bij Ter Apel, en de suggestie dat de woningnood door asielzoekers zou worden veroorzaakt – zoals laatst nog door minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting werd nagepraat.
In 2020, twintig jaar na zijn geruchtmakende essay ‘Het multiculturele drama’, schreef hoogleraar Paul Scheffer in NRC dat hij het aantal vluchtelingen had overschat en het aantal immigranten onderschat. ‘Destijds was integratie de blinde vlek,’ noteerde hij, ‘nu is immigratie de blinde vlek’, met tot gevolg dat asiel, arbeidsmigratie en integratie door de politiek nog steeds als afzonderlijke kwesties worden behandeld. Vervolgens pleitte Scheffer voor een samenhangend migratiebeleid, waarin niet alleen humanitaire beginselen worden meegewogen maar ook de belangen van het bedrijfsleven én het maatschappelijke draagvlak.
Het is hoog tijd dat het kabinet aan zo’n samenhangende visie gaat werken: hoeveel immigranten hebben we ook op de lange termijn nodig in Nederland? Hoeveel immigranten kunnen en willen we een plek bieden? Hoe faciliteren we tijdelijke arbeidsmigratie, ook in Europees verband? En hoe zorgen we ervoor dat asielzoekers zo snel mogelijk aan het werk komen, ook als ze nog met hun toelatingsprocedure bezig zijn? Daar is niet alleen verbeeldingskracht en inlevingsvermogen voor nodig, maar ook de bereidheid harde keuzes te maken. Alleen zo krijgt de overheid weer greep op migratie.
Dat zou meer zoden aan de dijk zetten dan het eenzijdige gepraat over de ‘ongecontroleerde asielinstroom’ waar de politiek zich in gevangen laat houden.
Waarom voert Poetin deze -voor velen- krankzinnige oorlog in Oekraïne..? Wil hij heel Europa veroveren, inclusief Nederland (Rutte: "Het is ónze oorlog"..!), of is het zijn doel Oekraïne te verzwakken en de Russisch gezinde Oost-Oekraïne als buffer in te nemen..? En waarom zou hij zoiets doen..? Is het jou bekend, dat met de val van het IJzeren Gordijn (De Berlijnse Muur tussen Oost en West) er een belofte werd afgegeven, een mondeling overeengekomen VERDRAG, dat de NAVO-honden in hun hok zouden blijven en NOOIT zouden oprukken naar de grenzen van Rusland..? Lees dit verhaal en wellicht dat deze hele gruwelijke oorlog voor jou in een ander daglicht komt te staan. Oorlog is verschrikkelijk, maar de vraag blijft hoever Poetin zich ánders had moeten laten piepelen..!! ... Tue, 17 Jan 2023 18:29:33 +0000
Rutte: corona leidde tot hoogoplopende conflicten in het kabinet DEN HAAG (ANP) - De coronamaatregelen hebben vooral eind 2020 geleid tot "hoogoplopende conflicten in het kabinet" over de neveneffecten voor de maatschappij. Maar "dat was goed", zei premier Mark Rutte tijdens een debat over de eerste zes maanden van de coronacrisis. Volgens hem zijn die discussies ook allemaal in het nieuws gekomen. Wed, 01 Feb 2023 18:29:45 +0000
‘Macron vond de rijsttafel heerlijk’ Mark Rutte nam zijn collega Macron mee naar zijn favoriete Indisch restaurant, De Poentjak in Den Haag. Gewoontedier Rutte komt daar vaak en zit altijd aan dezelfde tafel op dezelfde plek. Maandag was de tafel weer dezelfde, maar Macron mocht zijn plaats kiezen en ging zitten op Rutte;s plaats. „Rutte bestelt altijd dezelfde rijsttafel, die […] Wed, 01 Feb 2023 05:59:19 +0000
Honderden privéjets naar WEF ondanks dreigende klimaatcrisis – Nederlandse studie Het tegengaan van klimaatverandering is een van de grote gespreksonderwerpen op het World Economic Forum volgende week. Toch reizen honderden deelnemers uit de politiek en het bedrijfsleven er op de minst duurzame manier naartoe: per privéjet, aldus het Nederlandse onderzoeksbureau CE Delft. Minister-president Mark Rutte zal met zes kabinetsleden aanwezig zijn op het WEF in [...] Fri, 13 Jan 2023 15:31:24 +0000
Zowel binnen als buiten de coalitie is er politieke steun voor het leveren van Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Ook zou Nederland moeten overwegen om F-16-straaljagers te leveren als Oekraïne daar om vraagt. Dat zeggen Kamerleden Ruben Brekelmans (VVD) en Tom van der Lee (GroenLinks) woensdag in Nieuwsuur.
"Oekraïne zocht al langer toenadering tot de rest van Europa en de troepen van Poetin rijgen de oorlogsmisdaden aan één, dat betekent dat we de Oekraïners moeten steunen", zegt Van der Lee. "We moeten hen in staat stellen zichzelf te verdedigen met moderne wapens."
Duitse tanks kopen?
Na weken van tegenzin kondigde bondskanselier Olaf Scholz woensdag aan dat Duitsland veertien Leopard 2-tanks aan Oekraïne gaat leveren. Ook andere landen krijgen toestemming van Berlijn om hun Duitse tanks te sturen.
Hiermee kan Noorwegen doorgaan met het plan om vier tot acht Leopards te sturen. Ook Polen wil veertien van de begeerde tanks leveren. Daarnaast stuurt het Verenigd Koninkrijk veertien Challenger 2-tanks en de VS 31 M1 Abrams-tanks naar Oekraïne.
Ook Nederland is bereid om meer wapens te leveren aan Oekraïne: van Leopard 2-tanks tot F-16-straaljagers.
Hoewel Nederland zelf geen tanks bezit, zei het kabinet vorige week bereid te zijn mee te betalen aan de Leopards die andere landen aan Oekraïne willen leveren. Daarnaast leaset Nederland achttien Leopard-tanks van Duitsland. Dinsdag zei premier Mark Rutte in Brussel dat Nederland die tanks eventueel kan kopen om ze aan Oekraïne te geven.
De gesprekken zijn gaande, zegt Rutte woensdag tegen Nieuwsuur. "Maar het zal nog wel even duren voordat daar een beslissing in wordt gemaakt."
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over extra wapenleveranties aan Oekraïne. Kamerleden Brekelmans (VVD) en Van der Lee (GroenLinks) zijn voor het leveren van de Leopards.
In 2011 verkocht Nederland honderd tanks aan Finland, vanwege een bezuinigingsronde tijdens de financiële crisis. Sindsdien leaset Nederland alleen nog tanks. "Belangrijk is dat het bataljon dat we hebben niet verloren gaat, als we bijvoorbeeld zoveel tanks sturen dat het bataljon te weinig tanks overhoudt", zegt Brekelmans.
Rutte: "Of we alle achttien Leopards leveren, moeten we nog bezien. We moeten bekijken om hoeveel tanks het dan gaat en welke gaten dan vallen. Je moet natuurlijk goed blijven kijken of je jezelf nog kan verdedigen. Maar het mag niet gebeuren dat Rusland wint, want dan is ook onze veiligheid in gevaar. En daarom moeten we bereid zijn om heel ver te gaan in onze steun aan Oekraïne."
Straaljagers
Naast tanks vraagt Oekraïne om F-16's. Is het mogelijk dat Nederland deze straaljagers levert? Brekelmans: "In theorie kan het. Maar het lijkt me dan beter om daar in een coalitie van meerdere landen over te beslissen."
Daar sluit Van der Lee zich bij aan, al is het volgens hem ook belangrijk dat er dan duidelijke afspraken met Oekraïne worden gemaakt. "Als we F-16's zouden leveren, moeten we de piloten ook zo snel mogelijk trainen - het is niet zomaar een vliegtuig. Daarnaast heeft de F-16 een grote reikwijdte en kan men hiermee ook in Rusland actief aanvallen. Met dit soort langeafstandwapens moeten we serieus kijken naar de risico's die daaraan vastzitten."
Brekelmans beaamt dat. "We leveren geen wapens aan Oekraïne om Rusland een slag toe te brengen. Mocht het zover komen dat Nederland F-16's stuurt, dan moet dat onder de voorwaarde dat ze niet worden gebruikt in Rusland."
Maar het is niet zo dat we alleen Nederlands materieel leveren, zegt premier Rutte. "We zijn nog druk bezig met het kopen van veel nieuw materieel. We kunnen op een gegeven moment ook spullen kopen en weggeven."
Toch sluimert nog altijd de angst voor escalatie zodra het Westen meer wapens levert aan Oekraïne. Van der Lee: "Dat risico is er gewoon en dat moeten we ook erkennen. Tegelijkertijd is het leveren van wapens echt iets anders dan NAVO-troepen inzetten. Ik denk dat dat de absolute rode lijn is die alle andere regeringsleiders ook al, terecht, hebben aangegeven."
Ook Rutte beaamt dat de gereedheid van Nederland goed in de gaten gehouden moet worden. "Maar het stopt niet als Oekraïne verliest. Het is in ons belang dat de Russen verliezen."
De Belgische premier De Croo heeft in een videobericht aan premier Rutte erkend dat er een fout is gemaakt met het tonen van de Nederlandse vlag. Bij een bezoek van Rutte gisteren aan het kantoor van de premier in Brussel hing op de achtergrond de Nederlandse vlag ondersteboven.
Zowel De Croo als Rutte deelde op Twitter een foto waarbij de omgekeerde vlag duidelijk achter hen te zien was. Het leidde tot commentaar van mensen op Twitter, waarbij sommigen suggereerden dat België hiermee steun uitsprak aan de boerenprotesten.
In zijn eerste bericht op Twitter over de ontmoeting benoemde De Croo de omgekeerde vlag nog niet, maar is de vlag wel duidelijk te zien:
De omgekeerde Nederlandse vlag wordt door meerdere protestbewegingen gebruikt als symbool van onvrede met de Nederlandse regering. De vlaggen doken onder meer op bij betogingen van de zogenoemde gele hesjes in 2018, bij demonstraties tegen de coronamaatregelen en het meest recent als steun aan de boeren vanwege de stikstofmaatregelen.
Politicus van oppositiepartij N-VA en voormalig staatssecretaris Theo Francken was een van de mensen die de fout opmerkten en daar verontwaardigd op reageerden. "Zelfs hun vlag correct hangen lukt niet", schreef hij op Twitter en ook BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas deelde de foto met de omgekeerde vlag.
In een openbaar videobericht aan Rutte dat hij deelde op zijn Twitter-pagina, gaat De Croo vandaag in op de blunder. Op de achtergrond staat de vlag nu wel met de goede kant omhoog. "Eén niet onbelangrijk detail: de Nederlandse vlag die hoort wel zo. Tot snel", zegt De Croo in de video.
Wed, 25 Jan 2023 17:32:41 +0100
rutte
Flickr Public Images: rutte
Flickr Photo's tagged rutte
zilverbat. posted a photo:
It is always a great pleasure to be here and yet different every time, I didn't feel like sitting at home, it was cold but it was nice to get some fresh air.....:)
Published: 2023-02-01 - 18:15:46
zilverbat. posted a photo:
The renovation is planned for five years, but it is
expected to take at least ten years.
Published: 2023-01-30 - 18:43:17
edoardo.baraldi posted a photo:
A Davos è l'ora dei falchi. Rutte contro l'Italia: aggiusti i conti e tagli la spesa pensionistica. E i mercati crollano
Published: 2023-01-19 - 16:07:58
Skylark92 posted a photo:
The end of the line for the 16 TZI Custom...
Started life in 1992 as a 16 TZI automatic, Then at some point later in it's life it got turned into a 19 GTi 8V manual.
About 320.000KM on the clock. But the rust devil caught up to this one bad...
It drove wonderfully until the end. Which is exactly why I got it as a donor, as the parts I needed for my TRI, are exactly the ones that were good on this BX. And now this is what remains...
It lived quite a full life I think!
Now let's hope it'll help to get another few BX's besides my TRI back on (or stay on) the road
And may the remains rest, or rust in peace...
--------------------------------------------------------------
FP-GV-56
1992
Original Dutch License
Sadly declared scrapped - January 13, 2023
--------------------------------------------------------------
Tonemapped
Published: 2023-01-13 - 22:09:33
Skylark92 posted a photo:
YR-81-SR
1990
Original Dutch License
------------------------------------------
Tonemapped
Published: 2023-01-12 - 15:32:25
~U~ posted a photo:
Published: 2022-12-27 - 12:52:23
timvanessen posted a photo:
1984.
Published: 2022-12-07 - 19:38:11
timvanessen posted a photo:
1984.
Published: 2022-12-07 - 19:38:11
timvanessen posted a photo:
Published: 2022-12-07 - 19:38:11
timvanessen posted a photo:
Published: 2022-12-07 - 19:38:12
timvanessen posted a photo:
1992.
Published: 2022-12-07 - 19:23:28
timvanessen posted a photo:
1992.
Published: 2022-12-07 - 19:23:28
timvanessen posted a photo:
Deze auto staat nog te koop aangeboden met een geldige APK tot juni 2023 op Autotrack.
mn classic gaat de deur uit tegen elk aannemelijk bod…
Volkswagen Polo Steilheck met koelprobleem (anwb: waarschijnlijk waterpomp) en roestplekken.
nog APK tot 18/6/2023.
te koop in Beverwijk.
---
Published: 2022-12-06 - 22:42:57
timvanessen posted a photo:
A. de Vos.
B. Wiering.
Published: 2022-12-06 - 22:42:56
timvanessen posted a photo:
Published: 2022-12-06 - 21:53:06
zilverbat. posted a photo:
MOB wil de verbouwing van het Binnenhof laten stilleggen: vergunning voor stikstof ontbreekt....tja.....wat nu ?
Published: 2022-11-19 - 17:38:44
edoardo.baraldi posted a photo:
G20, inizia la missione di Meloni
Published: 2022-11-15 - 18:14:17