Help pake en beppe de vakantie door 2023 is van 28 februari t/m 3 maart.
Musea in heel Friesland openen dan hun deuren speciaal voor kinderen. DeBlokhuisPoort met de historische cellen zijn gratis te bezoeken. Wil je het verhaal van DeBlokhuisPoort horen tijdens een rondleiding met een gids, reserveer dan een rondleiding in de voormalige gevangenis DeBlokhuisPoort in Leeuwarden. Dus niet alleen je pake en beppe mogen mee, ook je ouders, oom of tante!
Rondleiding in een voormalige gevangenis
Gratis toegang voor kinderen t/m 14 jaar onder begeleiding van een volwassene. De rondleiding is op woendag-, donderdag- en vrijdagmiddag met een gids. Er zijn twee rondleidingen per dagdeel: woensdag om 13:00 uur en 15:00 uur en donderdag en vrijdag 13:00 uur en 14:30 uur.
Wij hanteren maximaal tien personen per groep. Tijdens de rondleiding kom je een schandpaal tegen waar je een selfie kunt maken en voor de kinderen is er een presentje na afloop van de rondleiding.
Nieuw in DeBlokhuisPoort! In de maanden februari, maart en april worden er extra rondleidingen gegeven op de zondagmiddag. Boek een rondleiding met je vrienden, familie of collega's in een voormalige gevangenis. De gids vertelt het verhaal van DeBlokhuisPoort met zijn beruchte gevangenen en ontsnappingen. Reserveer nu een rondleiding op de woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zondagmiddag of een avond-rondleiding.
Het is weer tijd voor de overzichten te presenteren. Stichting Blokhuispoort heeft het jaarverslag 2022 beschikbaar gesteld voor iedereen die het maar wil lezen. Wij zien terug op een bewogen jaar en wij gaan het nieuwe jaar in met positieve krachten. De jaarverslagen zijn op onze website te bekijken. Het financieel jaarverslag van 2022 komt binnenkort online
Gerard Buising (Restauratieschilder en Fijnschilder) is gevraagd de vijf muurschilderingen te restaureren. Reden daarvoor was dat ze erg beschadigd waren door gaten die erin geboord waren en beschadiging door plakband. Ook was de onderste 30 cm in de kleur van de lambrisering mee geschilderd. Door deze laag voorzichtig te verwijderen kwamen de oude tekeningen weer tevoorschijn. Alle kleuren zijn er handmatig bijgemaakt en de ontbrekende delen er weer opgeschilderd. Alle beschadigingen zijn geretourneerd en vervolgens is er een vernis aangebracht in eiglans. De vijf muurschilderingen van links naar rechts: spelen, reizen, bouwen, dans en museum, en natuur. Deze vijf voorstellingen stellen van oost naar west de “spelen”, “reizen”, “bouwen”, “dans en museum”, en “natuur” voor. De schilderijen meten 225x140 cm en zijn geschilderd op pleisterwerk.
Activiteiten van Museum Blokhuispoort in en buiten DeBlokhuisPoort. Op feestdagen zijn er geen activiteiten, behalve onze onlineactiviteiten die het gehele jaar zijn te bewonderen. De agenda is weer gevuld voor het jaar 2023. Bekijk de activiteiten van Museum Blokhuispoort. Wil je een activiteit bijwonen reserveer dan wel ruim van tevoren.
Happy New Year. De vrijwilligers staan in het jaar 2023 ook weer voor je klaar om je te informeren over de geschiedenis van de voormalige gevangenis en Huis van Bewaring DeBlokhuisPoort in Leeuwarden. Met jullie steun kunnen wij het verhaal van DeBlokhuisPoort blijven vertellen.
Wij organiseren weer veel activiteiten en wij zien graag dat je er bij bent. Nieuwsgierig naar onze activiteiten, kijk dan regelmatig hier of kijk op ZIEN EN DOEN.
De twee escape rooms hebben een update gekregen en er is een nieuwe room toegevoegd, Escape De Bunker. Speel gratis online de escape rooms. Zoek de codes om de exit deur te kunnen openen. Je speelduur is zestig minuten in vier rooms. Maak gebruik van alle middelen om de weg naar de vrijheid te vinden. Lees de vragen en de verborgen hints tijdens het spel. Kom jij straks in de Hall of Fame te staan? Heb je kunnen ontsnappen, dan is er een leuk presentje voor je.
DONATIE. Help mee het verhaal van DeBlokhuisPoort te vertellen en doneer! Stichting Blokhuispoort bestaat uitsluitend uit vrijwilligers die zich gratis en enthousiast inzetten. Alle giften, hoe bescheiden ook, zijn meer dan welkom. Blokhuispoort hoeft als culturele ANBI-instelling geen schenkingsrecht te betalen.. Iedere euro van uw bijdrage komt dus volledig ten goede aan het museum!
De Overval wordt gerekend tot de klassiekers van de Nederlandse filmgeschiedenis. De film is gebaseerd op een werkelijk uitgevoerde bevrijdingsactie van de Friese KP (KnokPloeg, de gewapende tak van het verzet).
Op 8 december 1944 wisten de samenwerkende Knokploegen in Friesland 51 verzetsmensen uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden te bevrijden. Er ging een minutieus uitgewerkt plan aan ‘de Kraak’ vooraf, want er mocht geen schot gelost worden om de nabij gehuisveste bezetters niet te alarmeren. De actie werd feilloos uitgevoerd en er volgden, heel uitzonderlijk, geen represailles.
Dertien E-books worden als cadeau beschikbaar gesteld. Meer dan duizend A4 tekst is verdeeld over dertien E-books. Veel leesplezier en misschien wilt u een donatie geven aan Stichting Blokhuispoort via GEEF.NL
het verhaal van deblokhuispoort
In april 2008 sluiten definitief de poorten van het Huis van Bewaring. In 1969 was al een eind gekomen aan de Bijzondere Strafgevangenis. Het rijksmonument is door Stichting BOEI gerestaureerd en herbestemd tot een cultureel bedrijvencentrum. Stichting Blokhuispoort bewaart en vertelt de 500-jarige veelbewogen geschiedenis van dit roemruchte complex en zijn bewoners.
Op tien november kwam in de Blokhuispoort het verhalen collectief "Kom Op Verhoal" uit Doezum en omstreken. Mede door hun inspanningen was IJje Wijkstra weer even terug in de Blokhuispoort, daar waar hij 12 jaar gevangen heeft gezeten tussen 1929 en 1941.
Een uitverkochte voorstelling.
IJje weerom ien Blokhuuspoort
Dunnerdag 10 november 2022 was Kom Op Verhaal met e verhoalen over IJje Wijkstra op n biezunder stee. Ze vertelden ien e veurmoalige gevangenis Blokhuispoort ien Leeuwarden, woar Wijkstra ien e cel zat. Ok ien t Heitelân sprekt e moord op 4 veldwachters, noa bijna 100 jaar nog steeds tot de verbeelding, want de zoal zat vol.
Ien e middag hadden ee vertellers soamen met gidsen een bezoek brocht aan e diverse ruumten van e gevangenis, woar de leste ‘onvrijwillige bewoner’ pas ien 2008 vertrok. Met verboazing keken ze noar de cellen, de luchtploatsen en luisterden naar e verhoalen van e gidsen over e geschiedenis van et middeleeuwse gebouw, ontsnappingspogingen en e overval ien WOII, woarbij een groot aantal verzetsstrijders, bij kloarlichte dag, op spectaculaire wieze bevrijd werden.
Ien e avond wadden de rollen omkeerd en luusterden de gidsen soamen met het publiek noar de vertellers. Groepen publiek liepen onner begeleiding van een gids deur de gevangenis en luusterden naar verhoalen op biezundere plekken, zoals e isoleercel, e gangen van e bewakers en de directeurskoamer.
Noadat al het publiek weer bijeen kommen wasen genoten had van de leste scene met jaren-30 muziek, kregen de spelers een ovationeel applaus en mochten ze alpmoal zo de poort weer uutlopen richting Westerkwartier. bron
Update website blokhuispoort.nl. De website heeft een ander jasje gekregen en een nieuwe menustructuur. Dit hebben we gedaan om de bezoekers nog beter te informeren en makkelijker te surfen binnen de website.
Thema rondleidingen zijn familie/ vrienden groepsuitjes. Vanaf zes personen tot maximaal tien personen zijn de onderstaande arrangementen te reserveren. Voor grote groepen is er een alternatief, neem contact met ons op.
Thema's zoals: History Tour, Prison Guard, Prisoner in Friesland, The Hangman en Herbeleven 8 december 1944.
Ontdek gisteren, begrijp vandaag. De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Elk jaar zet de Maand van de Geschiedenis een thema centraal. Dit jaar is ons Thema "Tuchthuisbrand in Leeuwarden"
Verschrikkelijke brand in het Leeuwarder Tuchthuis
In de nacht van maandag 11 november 1754 ontstond er een verschrikkelijke brand in het Leeuwarder Tuchthuis, waarbij verschillende gevangenen om het leven kwamen, ook de schade was buiten proporties. De nieuwbouw wordt later aanbesteed voor een bedrag van ca. 24.000 gulden, destijds een zeer aanzienlijk bedrag. De Leeuwarder Courant deed hier destijds, zeer emotioneel, verslag van.
De roep “brand, brand” was nauwelijks verstomt of het op de brand afkomende publiek zag “gloeiende rook en ijselijke vlammen” uit de vensters komen en die de daken liet openbarstten. Lees meer
Schrijf jij ook mee. Deel je verhaal met ons over de voormalige gevangenis "DeBlokhuisPoort". Heb jij een verhaal dat betrekking heeft op "DeBlokhuisPoort" dat geschiedenis moet maken, stuur dan jouw verhaal in. Heb jij ook nog afbeeldingen of documenten dan plaatsen wij die er ook bij.
Spelregels voor meeschrijven "Mijn verhaal met "DeBlokhuisPoort"
Schijf je eigen verhaal van minimaal een half A4 en stuur het in via het opgave formulier "Mijn verhaal met "DeBlokhuisPoort" Afbeelding kunt u versturen naar info@blokhuispoort.nl met vermelding van uw verhaal. Door je verhaal in te sturen geef je ons toestemming om het verhaal te publiceren. Gekopieerde verhalen van internet worden gecontroleerd en kunnen worden uitgesloten van publicatie i.v.m. privacywet.
De nieuwe tijdslijn over het verhaal van DeBlokhuisPoort is aangebracht in cel 003 van het cellenblok van de H-vleugel in DeBlokhuisPoort. Van 1499 tot 2022, een overzicht van het verhaal van De Blokhuispoort leeuwarden.
BLOKHUIS LEEUWARDEN (1498-1661)
De bouw van het Blokhuis werd gestart op 22 februari 1499, in opdracht van Willebrord van Schaumburg, Stadhouder des Hertogen van Saksen.
HUIS VAN OPSLUITING EN TUCHTIGING (1661-1874)
Dit huis is verbonden met het hoofdgebouw van het voormalige blokhuis of kasteel der stad. Het werd in 1661 gebouwd, het brandde op 12 november 1754 bijna geheel af, waarna het veel sterker en veiliger is opgebouwd.
DE BIJZONDERE STRAFGEVANGENIS (1874-1969)
De Bijzondere Strafgevangenis gebouwd door J.F. Metzelaar en W.C. Metzelaar op het terrein van het Blokhuis in Eclectische stijl. In 1870-1877 bouwde J.F. Metzelaar ter vervanging van de bestaande gebouwen een nieuwe Bijzondere Strafgevangenis voor straffen langer dan vijf jaar tot levenslang.
HET HUIS VAN BEWARING (1891-2008)
Het huis van burgerlijke en militaire verzekering, zoals het vroeger genoemd werd, was sinds 1824 in de kanselarij gevestigd.
CULTUREEL BEDRIJVEN CENTRUM (2008 - HEDEN)
Cultureel Bedrijven Centrum. Het voormalige huis van bewaring "De Blokhuispoort" herbergt tijdelijk 120 creatieve bedrijven.
Escape DeBlokhuisPoort is een gratis online spel met vier rooms waar je codeletters moet verzamelen om uiteindelijk een escape mogelijk te maken. Het spel kun je alleen spelen of met meerdere mensen. Lukt het je om binnen 60 minuten de toegangscode te vinden om de deur naar de vrijheid te openen.
Escape DeBlokhuisPoort speel je alleen of met anderen. De opdracht is om het code woord te vinden voor de EXIT CEL. Er zijn vier CELLEN waar je van alles kunt tegenkomen. Zoek de zeven letters voor het codewoord binnen 60 minuten. Benodigdheden: Pen en papier; eindeloos geduld; fles water; handdoek en een dosis doorzettingskracht.
Durf jij het aan om het spel binnen 60 minuten op te lossen?
Van een gesloten Blokhuis met dikke muren en tralies wordt de oude gevangenis nu verbouwd tot een open cultureel centrum. De schoonheid van de oude gevangenis blijft gelukkig intact. In deel 4 van Straffe Saken zie je hoe een bedrijf als Grendel Games zich hier heeft kunnen ontwikkelen. De Blokhuispoort is ook het centrum van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. De verbouwing is bijna klaar, het jaar kan beginnen.
Miskien is it mei it plak dêrsto weikomst itselde as mei famylje: do kiest se net. Miskien hâldst net fan it plak. Dochs bliuwt it altyd it plak dêrsto weikomst. De reis fan Froukje en Jan van Wengerden mei it skip ‘Eestroom’ sit der op. Troch Ljouwert farre se werom nei Bartlehiem. Neist de leuke, nijsgjirrige en ûntroerende gesprekken mei minsken ûnderweis hat de reis foar Froukje ek noch wat oars oplevere. Se nimt it beslút om wer yn Bartlehiem te wenjen. Dit is it slot fan de searje Thúshaven Bartlehiem, dy’t ek by Omrop Fryslân te sjen is.
Het dna van Leeuwarden #17 Tamir Herzberg út Jirnsum mist kreativiteitssintrum de Blauwe Stoep yn Ljouwert. Tagelyk hat er in hekel oan de Achmeatoer. Hy hat leaver in parrebeam. It heart allegear by syn DNA. De symboalen docht hy yn in DNA-buiske, it ferhaal fertelt Tamir oan Finster op Fryslân.
Hoe langer as de reis duorret, hoe mear Froukje har thús begjint te fielen yn Fryslân. De reis giet troch it lânskip dat se seach, doe’t se foar it earst har eagen iepen die. De reis is ek in ûntdekking fan hyltyd wer nije lânskippen. De Fryske Wâlden. Diel 7 fan Thúshaven Bartlehiem.
It kulturele haadstêdjier giet moarn offisjeel los en der wurdt rûnom yn’e provinsje hurd wurke oan allegearre kulturele aktiviteiten. Ien derfan is Lost in the Greenhouse: in teater- en musykfoarstelling spile troch Orkater. De foarstelling spilet him ôf tusken de tomateplanten yn’e kassen fan Seisbierrum. Teatermakkers en akteurs fan Orkater Geert Lageveen en Titus Tiel Groenestege keare foar de gelegenheid werom nei harren roots: Lageveen komt út Drachten en Groenestege út Warkum. It stik is ynspireard op de dea fan in jonge Poal dy’t wurke by de kassen fan Hartman yn Seisbierrum. Hy is ferdronken yn Frjentsjer. It ferhaal giet oer in leafde tusken de Poalske Woitek, spile troch in Poalske akteur, en de Fryske Klaske, spile troch aktrise Maartje van de Wetering. Woitek is wurknimmer yn’e kassen en Klaske is de dochter fan de baas. It giet oer de ferskate kulturen dy’t yn’e kassen wurkje. ,,De Friezen, Polen, Turkse Grieken en Roemenen’’, fertelt Lageveen. ,,Ze leven langs elkaar heen en er hangt een spanning. Toch hebben ze iets met elkaar gemeen. Ze hebben allemaal een gemis. De Polen bijvoorbeeld, zijn hier soms zo lang, dat ze een deel van hun leven van hun familie in Polen missen en voorbij zien gaan. En de Friezen verlangen terug naar de tijd dat er alleen maar Friezen werkten en dat er volop geklaverjast kon worden. Polen klaverjassen niet.’’ Foar it stik wurdt gearwurke mei de Poalske komponist Radek Fedyk en HaFaBra’s út Fryslân. Lost in the Green House giet op 13 april yn premiêre.
Eén van de beroemdste bewoners van de Blokhuispoort is toch wel geweest: Aage M. Als onverschrokken bankrover ging hij ’s nachts op pad met zijn zeer speciale gereedschap: de thermische lans. Hij werd gepakt, moest naar de gevangenis, maar wist te ontsnappen uit De Blokhuispoort. Aage M. werd een bekende Nederlander, hij was te gast bij Willem Duys, hij schreef een boek en maakte zelfs een plaat. De geschiedenis van Aage M. is één van de ‘Straffe Saken’, een serie over de Blokhuispoort, gemaakt door Wilfried Bijma en Ismaël Lotz. In 2018 wordt ‘Straffe Saken’ een vierdelige documentairereeks bij Fryslân DOK (Omrop Fryslân). Bij Finster op Fryslân zie je nu alvast een voorproefje. Dit is deel 3, waarin we naast Aage M. ook dj Gerard Ekdom in de Blokhuispoort zien.
Spesjaal makke foar dy! In superleuk ferske fan Hindrik van der Meer mei in prachtige dûns derby. Wa’t allegear meidûnsje? Renske, Mariana, Sophie, Aimy, Frederieke, noch in Aimy, Antje-Lotte, Sanne, Lyanne, Mirthe, en nóch in Amy! Dûnsmeester Niels út Snits hat de dûns betocht. Dus sjoch mar goed en dûnsje lekker mei. En ast it nei ien kear noch net hielendal kinst, dan setst it filmke gewoan wer op it begjin. Fynst it leuk? Lit it ús witte. Miskien meitsje wy der dan noch wol mear. Witst dat dit filmke aanst ek noch by Omrop Fryslân te sjen is? Yn it nije programma Sokkebalje. Sjongse en dûnsje se! Groetnis! Gerbrich van der Meer
In 2018 wordt in natuurgebied De Alde Feanen de Kom-Post gebouwd. De Kom-Post is een paviljoen dat is opgebouwd uit organisch materiaal en restmateriaal. Een soort burcht waar ongeveer 45 mensen plaats in kunnen nemen. Ontwerper/kunstenaar Elmo Vermijs kreeg van kunstprogramma Stream de opdracht om een kunstwerk te ontwerpen dat: “Het samenspel tussen mens, natuur en tijd centraal laat staan.” De basis wordt gevormd door stoeptegels en een hekwerk. Het hekwerk wordt gevuld met houtsnippers en gft-afval. Door de composterende werking zullen de “stoeptegel-banken” heerlijk behaaglijk aanvoelen. Het wordt de ideale plek om samen te komen en in de donkere nacht naar de sterrenhemel te kijken, óf om juist overdag naar de vogels van het Pettebosk te luisteren. Naast een warme plek voor de bezoekers, levert de Kom-Post eens in de drie jaar ook nog zo’n 250m3 hoogwaardige compost op. De Kom-Post wordt in de zomer van 2018 gebouwd in het landschap van het Pettebosk, vlakbij het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Alde Feanen. Rondom het paviljoen worden publieksactiviteiten georganiseerd, zoals bouw- en luisterdagen, educatie en workshops.
Hoewol’t er berne is yn Kolombia, Súd-Amearika, fielt Ramiro út Abbegea him Fries. Hy hâldt fan de doarpsfeesten, hy mei graach it lân rûke dêr’t syn heit buorket, hy sprekt de taal. Yn ôflevering 6 fan Thúshaven Bartlehiem fart it skip de Eestroom troch de súdwesthoeke fan Fryslân.
Dit gedicht is in wiisheid foar it liben, seit Rients Oppewal. Yn de searje Fersefilla fertelle ynwenners fan Fryslân oer gedichten dy’t har nei oan it hert lizze. Diel 18: Rients Oppewal (1999) út Ljouwert, studint ekonomy, oer it fers ‘De túnman en dea’ fan Pieter Nicolaas van Eyck (1887-1954), yn in oersetting fan Harmen Wind (1945-2010). Tekst en byld: Gerbrich van der Meer